Gebarentaal in de Kinderopvang en het Onderwijs

Baby- en Kindergebaren verhogen de pedagogische kwaliteit en gedeelde aandacht in de groep.

 

Gebarentaal in de kinderopvang en het onderwijs

Op zoek naar een leuke activiteit voor in de klas of het kinderdagverblijf? Of zoek je een leuk thema voor een ouderavond of een interactieve workshop voor pedagogisch medewerkers tijdens een studiedag?

Ontdek de wereld samen, met Kindergebaren Spelend Wijs

Kinderopvang

Kindergebaren Spelend Wijs neemt kinderen mee op ontdekkingsreis. Gebarentaal verhoogt de pedagogische kwaliteit op de groep, en het bevordert de taalontwikkeling. Kinderen voelen zich beter begrepen en dat verbetert de onderlinge band. Op die manier wordt communicatie een tweerichtingsverkeer. Zo kan een baby zelf aangeven wat hij wil of denkt en is dan al instaat zelf het initiatief te nemen een gesprekje te starten. Daarnaast kan het gebruik van gebaren een uitkomst zijn voor kinderen met opvallend gedrag en meertalige kinderen. Door gebruik te maken van gebarentaal zal een kind al snel kunnen vragen om eten en drinken, een schone luier en zal het kunnen gebaren wat het ziet of waar ze mee spelen wil.

Speciaal voor de kinderopvang hebben we een programma ontwikkeld voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Spelenderwijs worden verschillende ontwikkelingsgebieden gestimuleerd door middel van verhaaltjes, spelletjes liedjes en gebarentaal. Kindergebaren Spelend Wijs© is een mooie aanvulling op de bestaande VVE-programma’s.

Babygebaren versterkt de band met je kind

(Basis)onderwijs

Ondersteunende gebaren in het onderwijs zorgen voor meer overzicht en een duidelijke structuur in de klas en het lesprogramma.

Gebaren maken een plaatje van woorden, hierdoor kunnen de kinderen de informatie gemakkelijker opnemen en onthouden. Daarbij verhoogt het de kwaliteit van de gedeelde aandacht waardoor van elk moment een leerrijk moment gemaakt wordt.

Ook het middelbaar onderwijs maakt gebruik van deze innovatieve didactiek. In een klas zitten veel verschillende kinderen; anderstalige kinderen, kinderen met dyslectie, hoogbegaafde kinderen. Iedere kind denkt ook op een andere manier en verwerkt de informatie anders. Maar wat voor deze kinderen goed werkt is het visueel te maken. Kinderen leren veel makkelijk als taal ondersteund wordt met gebarentaal. Dat komt omdat woord en beeld aan elkaar gekoppelt worden.

Hoogbegaafde leerlingen en kinderen met dyslectie hebben iest gemeen. Het is de manier van denken; beelddenken.

 

Expats kids

Steeds meer kinderen in Nederland spreken thuis een andere taal. In sommige gezinnen leren kinderen twee talen tegelijkertijd. Daarnaast zijn er veel kinderen die op een later moment met een tweede taal in aanraking komen. Bijvoorbeeld als ze naar een kinderdagverblijf gaan of naar school.

Hoe handig zou het zijn als deze kinderen door ondersteuning van gebarentaal toch de zelfde taal zou spreken? Dan zouden alle kinderen elkaar kunnen begrijpen en zelf ook het initiatief kunnen nemen om een gesprekje te starten. Wanneer ze bijvoorbeeld een boekje willen lezen of misschien wat willen eten dan kunnen ze dit zelf duidelijk maken in hun eigen taal ondersteunt met een gebaar!

Kindergebaren Spelend Wijs is een programma speciaal ontwikkeld voor expats kinderen. Ondersteunende gebaren maken een plaatje van woorden, hierdoor wordt taal visueel en kunnen kinderen de informatie gemakkelijker opnemen en onthouden. Gebarentaal kan daarbij als brug dienen, aangezien het als neutrale taal ingezet wordt.

Het doel van het programma is om spelenderwijs kinderen Nederlands te leren, initiatief te nemen, met elkaar te communiceren en samen te werken.

 

Kennismakingsgesprek

Maak vrijblijvend een afspraak om te zien welk aanbod het beste bij jullie aansluit.

 

Maak kennis met KSW
Ontdek de wereld samen, met Kindergebaren Spelend Wijs

Workshops voor de kinderopvang

Maak kennis met Babygebaren en het programma Kindergebaren Spelend Wijs. Kies voor een leuke kennismakingsworkshop voor pedagogisch medewerkers of een interessant thema voor een ouderavond. Bekijk hier het aanbod.

Babygebaren versterkt de band met je kind

Workshops voor het onderwijs

Bekijk het aanbod voor het (basis) onderwijs en maak een keuze uit Gebarenverhalen voor de kinderen of een gast les gebarentaal in de klas.

Neem contact met ons op

Heb je een vraag of wil je meer informatie over ons cursus aanbod?
contact