Vraag & antwoord

Wanneer je voor het eerst een kindje krijgt gaat er een nieuwe wereld open. De eerste periode zal je natuurlijk nog moeten wennen aan het ouderschap en zit je waarschijnlijk nog vol vragen. Misschien hoorde je wel van een vriendin of op het consultatie bureau voor het eerst over Babygebaren. Maar wat houdt dat dan in? In zo’n veranderende situatie zit je natuurlijk niet te wachten op het leren van een totaal nieuwe taal. En dat hoeft ook helemaal niet. Je zal er achter komen dat je eigenlijk al onbewust veel gebruik maakt van bepaalde gebaren. En dat Babygebaren je juist kan helpen je kindje beter te begrijpen.

Hieronder hebben we een selectie gemaakt van de meest gestelde vragen over het gebruik van Babygebaren. En zit je vraag er niet tussen laat het ons weten en stuur een bericht.

Waarom zou ik mijn kind babygebaren leren?
Gebarentaal is er niet alleen voor dove mensen. Het is een middel voor alle kinderen om zich uit te kunnen drukken nog voor ze kunnen praten. Het is net als kruipen voor lopen. Waarom zou een kindje gaan lopen, als hij toch al kan kruipen? 
Er zijn verschillende redenen om babygebaren te gebruiken in de communicatie met je kind. Onderzoek heeft aangetoond dat een baby veel meer kan begrijpen en ‘vertellen’ dan vroeger werd gedacht. De periode tussen het moment dat een kind taal kan begrijpen en het moment waarop hij taal kan produceren kan met babygebaren goed worden overbrugd. Bijvoorbeeld wanneer een kind begint met praten, lijken veel woorden op elkaar. Met gebaren krijg je als ouder en verzorger een ‘ondertiteling’ van het gebrabbel waardoor misverstanden voorkomen worden en je direct weet waar het kind over praat.
Wat zijn de voordelen van babygebaren?
Het gebruik van de methode Babygebaren bij baby`s, peuters en kleuters heeft veel voordelen. Juist ook bij horende kinderen die een normale ontwikkeling doormaken.

 • minder traantjes en frustratie
 • eerder met praten
 • meer zelfvertrouwen
 • grotere woordenschat
 • verrijking van de band met je kind
Gaat mijn kind wel praten als het zich al kan uitdrukken in gebaren?
Jazeker, uit onderzoek blijkt dat het tegenovergestelde waar is. Je kind legt met gebaren al eerder bepaalde verbindingen in de hersenen doordat ze al eerder verbanden leren leggen tussen woorden en hun betekenis. Er zijn zelfs onderzoeken die uitwijzen dat baby’s die gebarentaal hebben geleerd eerder spreken dan leeftijdsgenootjes. Geleidelijk aan zullen ze de gebaren weglaten en alleen nog woorden gebruiken.
Hoe oud moet mijn baby zijn om gebaren te leren?
Je kan vanaf de geboorte al gebaren gebruiken bij het communiceren met je baby. Echter, na 6 maanden kunnen baby’s gebaren beter onthouden en hebben ze de motorische vaardigheden om zelf gebaren te maken.
Je kunt kijken of je baby klaar is voor gebaren door de onderstaande lijst met voorwaarden te gebruiken. Wanneer je één van deze vragen met “ja” kan beantwoorden, dan is het tijd om met babygebaren te starten. Zodra je baby gaat praten, raad ik aan de gebaren te blijven gebruiken en nieuwe gebaren te introduceren. Het zal zeker nog een jaar duren voordat je kind alle woorden kan uitspreken die het graag zou willen zeggen.

 • Is je baby tenminste 6 maanden oud?
 • Brengt je baby speelgoed en andere dingen naar je toe en kijkt vragend naar je voor meer informatie?
 • Begint je baby “dag” te zwaaien of met de handen te klappen?
 • Begint je baby “ja” te knikken of “nee” te schudden?
 • Krijgt je baby interesse in plaatjesboeken of vingerspelletjes?
Moet ik een compleet nieuwe taal leren?
Je hoeft geen nieuwe taal te leren als je doel is om eerder met je kind te communiceren. Je spreekt gewoon Nederlands met je kind, waarbij je het belangrijkste woord in je boodschap ondersteunt met een gebaar.
Hoe lang duurt het voordat mijn kind zal terug gebaren?
Dat hangt af van verschillende factoren: hoe oud je kind is, hoe vaak jullie samen de gebaren gebruiken en hoeveel belangstelling het kind heeft om te communiceren. Sommige ouders boeken binnen een paar dagen resultaat en andere binnen een paar weken. Consequent dagelijks gebruik van een paar gebaren is essentieel om succes te boeken met dit programma.

 • Start je voor 8 maanden dan kun je een eerste gebaar binnen 4 tot 12 weken verwachten
 • Start tussen 8 en 12 maanden dan ziek je vaak een eerste gebaar binnen 2 tot 8 weken
 • Start tussen 13 maanden en 2 jaar dan zal je kind al  een eerste gebaar maken tussen 1 dag en 6 weken
Mijn baby kan al een beetje praten. Heeft het nog zin gebaren te leren?
Het is nooit te laat! Dat is het leuke aan Baby- en Kindergebaren: je kunt ermee beginnen wanneer je wilt. Als je op latere leeftijd begint, wanneer je kind al wat ouder is, heb je grote kans dat het eerder terug gaat gebaren en dat hij of zij zelfs de gebaren die jij maakt, eerder opneemt. Als de (gesproken) taalontwikkeling al op gang is gebracht, wanneer je gaat beginnen met gebaren, kan een kind juist sneller ook gebarentaal gaan gebruiken. De ene taal ‘helpt’ de andere, om het zo te zeggen. Om misverstanden te voorkomen kunnen gebaren een goede vertaling en verklaring zijn van woorden die het kind nog niet goed kan uitspreken.

Ook wanneer je je kindje wil laten kennismaken met een andere taal, zoals Engels, Frans of Spaans dan kan het gebruik van  gebaren dit heel goed ondersteunen.

Waarom gebaart mijn baby niet, ook al gebruiken we de gebaren al een tijdje?
Elk kind ontwikkelt zich in een eigen tempo, dat geldt voor alle ontwikkelingsgebieden en dus ook voor de taal-,  spraak- en gebaren ontwikkeling. De babygebaren methode is er op gericht om gesproken taal te ondersteunen met gebaren. Belangrijk is dat je een aantal vaste gebaren gebruikt, maar altijd meer gebaren maakt dan je kind kent. Hierdoor geef je je kind de mogelijkheid om steeds nieuwe gebaren te leren. Wanneer je je kind in verschillende situaties uitnodigt te kiezen, stimuleer je het op een toegankelijke manier te gebaren wat het wil. Consequent en dagelijks gebruik van minimaal 10 gebaren is essentieel om succes te boeken met deze methode.
Welk wetenschappelijk onderzoek ondersteunt het gebruik van gebarentaal met baby's?
Het eerste “Gebaren met je Baby” onderzoek werd in 1987 als deel van het Masters en Doctoraal programma van Joseph Garcia aan de Alaska Pacific Universiteit gedaan. Het proces van het leren en aanleren van gebaren maakte deel uit van dit programma. Aanvullend onderzoek op dit vakgebied is nog steeds gaande aan de Ohio State Universiteit.

Een recent gepubliceerd langdurig onderzoek werd gedaan aan de Universiteit van Californië door Drs. Linda Acredolo en Susan Goodwyn. Het onderzoek, dat kinderen tot hun achtste jaar volgde, wees uit dat het gebaren met baby’s veel voordelen heeft, onder meer het versterken van de ouder-kind band, verhoogde belangstelling voor boeken, verbeterde ontwikkeling van gesproken taal en hogere IQ’s.
Voor aanvullend onderzoek, ga naar onze Link pagina.

Kunnen we gebaren introduceren in een tweetalige omgeving?
Het gebruiken van gebaren in een tweetalige omgeving kan kinderen helpen om beide talen op te pakken. Het gebruik van Babygebaren kun je zien als de neutrale taal tussen de twee talen. Bijvoorbeeld het Nederlandse woord ‘vliegtuig’ is in het Engels ‘plane’, maar het gebaar is hetzelfde omdat je voor beide gesproken talen de Nederlandse Gebarentaal gebruikt.

Neem contact met ons op

Heb je een vraag of wil je meer informatie over ons cursus aanbod?
contact